Królik w śmietanie jest tradycyjnym, odświętnym daniem serwowanym w wielu domach i restauracjach. Oprócz mięsa króliczego kluczowy jest tutaj sos, który najlepiej smakuje gdy się go wyjada chlebem.
Składniki:
Tuszka z królika, 5 łyżek octu, 5 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 1 średnia marchew, sól, pieprz, ziele, liście laurowe.
Wykonanie:
Królika umyć, osuszyć i włożyć do miski. Dodać sól, pieprz, ziele, liście laurowe, ocet, olej, posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz marchew pokrojoną w plasterki. Dobrze wymieszać i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny skropić olejem, nakryć i dusić ok. 1,5 godziny w temperaturze 220ºC, aż będzie miękkie. Następnie odkryć zrumienić, dodać śmietanę i przyprawić. Po wymieszaniu można posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Producent: Koło Gospodyń Wiejskich w FutorachZobacz wszystkie produkty producenta