Ser intensywnie żółty na zewnątrz, a w przekroju kremowy. Masa serowa jest sprężysta, elastyczna i wilgotna. Ma przyjemny zapach i lekko słony smak. Jego nazwa pochodzi od miejscowości, w której jest wytwarzany – Wólka Krowicka. Do jego wyrobu używa się tradycyjnie podpuszczki, dodawanej ją do mleka. Powstaje gęsta skrzepnięta masa, którą kroi się w kostkę lub miesza drewnianą łyżką. Aby ser mógł dobrze odcieknąć, zawiesza go na drążku lub umieszcza pod prasą. Po odciśnięciu moczy się go przez około 2 dni w solance, a następnie układa na drewnianych półkach, gdzie dojrzewa przez około 2 miesięcy. Na koniec należy podzielić go na porcje i zapakować. W tej formie wędruje na targi. To prawdziwy hit firmy i ulubiony ser Leszka. W 2018 r. ser krowi dojrzewający Wólczan został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Producent: Leda-Ser Leszek i Danuta JakimowiczZobacz wszystkie produkty producenta