Państwo Maria i Ludwik Święchowie mieszkają w Brzezinach i z pomocą córek Barbary, Justyny i Zofii prowadzą z pozoru zwyczajne, niewielkie gospodarstwo rolne, jakich wiele na polskiej wsi. Ale ich rodzina wyróżnia się tym, że specjalizuje się w pieczeniu tradycyjnego chleba.
Chleb swojski brzeziński był produktem przygotowanym i wytwarzanym od wielu pokoleń w rodzinie państwa Święchów– od prababki, przez babkę, matkę aż do dnia dzisiejszego. Jego skład i sposób pieczenia był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Chleb jest powszechnie znany na terenie Brzezin i okolic.
Babcia Pani Barbary piekła chleb raz na tydzień, na tzw." dynku" co powodowało że chleb miał twardszą i spieczoną skórkę, teraz pieczony jest w małych blaszkach, dzięki czemu zachowuje kruchą skórkę i ładny kształt.
W 2008 roku Święchowie zaczęli piec chleb tradycyjny, najpierw w niewielkich ilościach i wyrabiany ręcznie. Sprzedawali go na kiermaszach, imprezach lokalnych, festynach – nie było go (i nadal nie ma) w sklepach.
Obecnie państwo Święchowie mają już specjalnie przygotowane do wypieku chleba pomieszczenie, z magazynem na mąkę i kaflowym piecem. Dwa razy w tygodniu pieką chleb, który jest tak samo dobry dzień po upieczeniu, jak i tydzień potem. Kto chce się nim delektować, musi wcześniej go zamówić.
Brzezińskie jadło tradycyjne to w tej chwili chleb na zakwasie z dynią i słonecznikiem, chleb swojski brzeziński, chleb żytni na zakwasie pieczony na denku oraz chleb razowy.Wszystkie produkty pochodzą z rodzinnego gospodarstwa rolnego.
Chleb swojski brzeziński został wpisany 14 kwietnia 2011r. na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
30 lipca 2012 r.na Agrobieszczadach w Lesku, podczas XI edycji finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulturalne dziedzictwo – Smaki RegionówI nagrodę wkategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego otrzymałchleb na zakwasie z dynią i słonecznikiem.
W 2014 r. w ramach projektu „Promocja Produktu Lokalnego i Tradycyjnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego w nowoczesnej oprawie” w gospodarstwie Państwa Święchów odbyły warsztaty kuchni tradycyjnej, podczas których nakręcono film promocyjny. Podczas warsztatów oprócz chleba przygotowywano również proziaki, podpłomyki i masło.
Pani Barbara Święch-Bober przez wiele lat zajmowała się odtwarzaniem starych receptur i przepisów, dzięki czemu przyczyniła się do zachowywania tradycyjnych zwyczajów kulinarnych oraz pielęgnowania dziedzictwa kulturowego.W roku 2012 otrzymała Odznakę Honorową „Za zasługi dla turystyki" m.in. za promowanie produktów tradycyjnych w turystyce.
Smak - Jakość - Tradycja to motto rodziny Święchów. Próbując ich chleba w pełni można się z tym zgodzić. Brzezińskie jadło tradycyjne nadzwyczajnie smakuje, jest oparte na tradycyjnych recepturach, a przede wszystkim jest wytworzone w sposób naturalny, z doskonałej jakości produktów.