Top menu

Technologia Google TłumaczTłumacz

Tradycyjne · Lokalne · Naturalne produkty obszarów LGD Rozwój Ziemi Lubaczowskiej i CK Podkarpacie

Kiełbasa sielska, wytwarzana według unikatowej receptury przez Bogusława Szymańskiego z Nowego Sioła, została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co  potwierdza jej najwyższą jakość.

Kiełbasa sielska wytwarzana jest przez Bogusława Szymańskiego, a jej nazwa pochodzi od miejscowości Nowe Sioło. To gruba wieprzowa kiełbasa z dużymi kawałkami szynki w naturalnym jelicie baranim, lekko pomarszczona, przewiązana sznurkiem. Smak jej jest charakterystyczny dla kiełbasy wieprzowej wędzonej, z wyczuwalnym aromatem czosnku i pieprzu. Wyrabiana jest według tradycyjnej, ponad 70-letniej receptury. Wędzenie tej kiełbasy trwa zazwyczaj dłużej od tradycyjnej, co podnosi jej walory smakowe. Cieszy się niesłabnącym uznaniem wśród mieszkańców powiatu lubaczowskiego oraz na całym Podkarpaciu. Była wystawiana na konkursach, m.in. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz „Najlepszy produkt tradycyjny Polski Wschodniej” organizowanych w ramach inicjatywy pn. „Na Kulinarnym Szlaku Polski Wschodniej”, na których zajęła pierwsze miejsca.

Producent: Bogusław Szymański - Wędliny z Nowego Sioła

Zobacz wszystkie produkty producenta

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies.

Zamknij komunikat